Koliko rasti u vjeri, gdje je punina u kojoj treba stati i opstati do Kristovog dolaska?

Nemamo svi jedanke Duhovne darove, nismo svi na istom razvojnom stupnju, ali valja nam svima težiti punini rasta Kristovog. Ne, preko te punine, jer bi to bilo đavolje stremljenje, koji je želio izdići se ponad Boga.
Božja milost je neisrpna, njome smo i spašeni vjerom u Kristova djela, a ne naša.
Božja je volja koliko će kome talanata darovati. Na nama je da ih sa zahvalnošću prihvatimo i oplodimo, a ne zakopamo. Kome je više povjereno, od njega će se više i tražiti. Kome je više grijeha oprošteno, taj osjeća veću zahvalnost. Na Božju se milost treba odgovarati zahvanošću. Na Božji dar Ljubavi, mi možemo odgovarati samo uzvraćajući djelima koje ta Ljubav kroz nas iskazuje nazad Bogu i preko bližnjih. Ne možemo voljeti Boga, više nego nas Njegova Ljubav u nama potakne. Ali zahvanost i vjera u nama raste do punine rasta Kristovog.
Pogledajmo što Božja Riječ govori o tome?
Ivan 1,16         Doista, od punine njegove svi mi primismo, i to milost na milost.

Efežanima 3,19           te spoznati nadspoznatljivu ljubav Kristovu da se ispunite do sve Punine Božje.

Efežanima 4,13           dok svi ne prispijemo do jedinstva vjere i spoznaje Sina Božjega, do čovjeka savršena, do mjere uzrasta punine Kristove:

Kološanima 2,2           da se ohrabre srca njihova, povezana u ljubavi, te se vinu do svega bogatstva, punine shvaćanja, do spoznanja otajstva Božjega – Krista,

  1. Solunjanima 1,11 Zato i molimo uvijek za vas da vas Bog učini dostojnima poziva i snažno dovede do punine svako vaše nastojanje oko dobra i djelo vaše vjere.

    Rimljanima 12,3 Jer po milosti, koja je meni dana, kažem svakome, koji je među vama, da ne misli o sebi više, nego što valja misliti, nego da misli o sebi čedno, svaki po onoj mjeri vjere, koju mu je Bog udijelio.

Rimljanima 12,6         A imamo različite darove po milosti, koja nam je dana: ako proročanstvo, neka bude po mjeri vjere;

2. Korinćanima 10,15  Ne hvalimo se u bezmjerje, tuđim naporima. A nadamo se da ćemo s uzrastom vaše vjere među vama i mi – po našem mjerilu – prerasti u izobilje:

Efežanima 4,11           On i “dade” jedne za apostole, druge za proroke, jedne opet za evanđeliste, a druge za pastire i učitelje

Efežanima 4,12           da opremi svete za djelo služenja, za izgrađivanje Tijela Kristova

Efežanima 4,13           dok svi ne prispijemo do jedinstva vjere i spoznaje Sina Božjega, do čovjeka savršena, do mjere uzrasta punine Kristove:

Efežanima 4,14           da više ne budemo nejačad kojom se valovi poigravaju i koje goni svaki vjetar nauka u ovom kockanju ljudskom, u lukavosti što put krči zabludi.

Efežanima 4,15           Nego, istinujući u ljubavi da poradimo te sve uzraste u Njega, koji je Glava, Krist,

Efežanima 4,16           od kojega sve Tijelo, usklađeno i povezano svakovrsnim zglobom zbrinjavanja po djelotvornosti primjerenoj svakomu pojedinom dijelu, promiče svoj rast na saziđivanje u ljubavi.

Amen!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *