Da li je Bog svemoguć?

Da li je Bog svemoguć i može li stvoriti kamen koji sam ne može podići??
Evo jednog izvatka o mogućim odgovorima nekih učenih ljudi na postavljeno pitanje:
“dva odgovora na pitanje “Da li je Bog svemoguć?”
cy3a / 21 ožujka 2014.
Često su protivnici vjere postavljali sljedeće sofističko pitanje: DA LI JE TVOJ BOG SVEMOGUCI? AKO je svemogući DA LI ON MOŽE Stvoriti KAMEN KOJI ON NE MOŽE PODIĆI? Na to pitanje poznata su mi dva odgovora, jedan sam odgovor dao ja kada mi je, dok sam bio pitomac na vojnoj akademiji postavio jedan drugi pitomac (kadet) muslimanske vjere, a drugi vrlo mudar odgovor na to isto pitanje sam čuo od blaženopočivšeg patrijarha Pavla dok sam se jednom vozio s njim autobusom od Beograda do Kraljeva 1997 godine. 1) moj odgovor:
drug mi je postavio pitanje: DA LI JE TVOJ BOG svemogući i AKO JESTE DA LI ON MOŽE Stvoriti KAMEN KOJI ON NE MOŽE PODIĆI? Takvo pitanje je klasična filosofska zaskočica, tj jedan sofizam, čiji je cilj da prevari slušatelja. Ja sam se zamislio, i pošto sam u školi učio i logiku, rekao sam mu da je to pitanje besmisleno sa stanovišta Aristotelove logike i da se na takvo pitanje ne daje odgovor jer je nelogično. On je tražio da mu objasnim zašto je to pitanje nelogično? Rekao sam mu da se u logici po pravilu postavljaju najmanje dvije premise (dva iskaza, dvije tvrdnje) i izvodi konkluzija (zaključak) na temelju njih. Dakle, da bih pokazao nelogičnost tog pitanja i da bih mu to pojasnio htio sam ono pitanje da kažem u dvije pojednostavljene premise:
1. Bog sve može
2. Može li Bog ono što ne može? (kao što je rečeno može li stvoriti kamen koji On ne može podići, ja sam to skratio u pitanje “može li ono što ne može”)
A pošto u prvoj rečenici tvrdimo da sve može, a u drugoj kao postavljamo pitanje može li ono što ne može, onda sama druga premisa ili iskaz čini samo to pitanje besmislenim, tj nelogičnim, i na temelju dvije premise, tj na temelju dva iskaza koja se međusobno isključuju ne može se logički izvući nikakav zaključak, pa je takvo pitanje besmisleno i ono je jedan običan sofizam.
2) Odgovor patrijarha Pavla:
Godine 1997, ako me pamćenje dobro služi, dok sam službovao u Kraljevu kao časnik imao sam tu čast da sam ušavši u autobus koji je prometovao za Novi Pazar naišao na našeg dragog Patrijarha. No moje iznenađenje bilo je još veće kad sam vidio da je moja rezervacija sjedala odmah pored patrijarhovog. I započeo je razgovor koji ću pamtiti čitavog života. Svetitelj mi je između ostalog rekao i ovu anegdotu:
“Prije neki dan pita me neki čovjek pred svim ljudima: VAŠA SVETOSTI DA LI JE VAŠ BOG SVEMOGUĆ? A ja ga pogledam i kažem: JESTE A on će dalje: A KAD JE ON SVEMOGUCI DA LI MOŽE ON DA STVORI KAMEN KOJI ON NE MOŽE DA PODIGNE? Ja ga pogledam i kažem mu: PRIJATELJU, JA BIH TE NEŠTO ZAPITAO, AKO NEĆEŠ DA SE naljutiš? A on će: NEĆU. A ja mu opet kažem: PRIJATELJU, ZA SVAKI SLUČAJ DA TE JA PITAM JOŠ JEDNOM, A NEĆEŠ DA SE naljutiš? A on će meni: NEĆU. A ja ga i po treći put zapitam: A ZA SVAKI SLUČAJ DA TE JOŠ JEDNOM PITAM DA NEĆEŠ MOŽDA DA SE naljutiš? A on će meni: MA NEĆU DA SE NAULJTIM! I ja mu onda kažem: DOBRO KAD NEĆEŠ DA SE naljutiš. A RECI TI SVIMA NAMA DA LI TI MOŽEŠ DA BUDEŠ PAMETAN?
A on šuti i šuti i razmišlja: ako kaže MOGU, znači nije pametan; ako kaže NE MOGU, znači opet nije pametan. I šuti i šuti i na kraju kaže: NI JEDNO NI DRUGO JA VEĆ JESAM PAMETAN !!! I ja mu kažem: ETO PRIJATELJU MOJ I MOJ BOG JE STVORIO KAMEN KOJI ON NE MOŽE DA PODIGNE! A on me zapita s čuđenjem: A KOJI JE TO KAMEN? I ja mu kažem: TI SI TAJ KAMEN, NE MOŽE TEBE NI BOG DA SPASE AKO TI NEĆEŠ DA SE spases “. A naš mudri patrijarh je pod tim kamenom koji je Bog stvorio, a koji ni on ne može podići nazvao našu SLOBODU VOLJE, jer Bog neće nikoga na silu da spašava. Mudri patrijarh je znao još da kaže: BOG ĆE POMOĆI AKO IMA KOME.
Dositej Hilandarac preko Darka Božić

To su bili odgovori učenih ljudi, ali mene to ne zanima, ja tražim odgovor od samog Boga!
Evo kakav mi je odgovor dao Duh Sveti!:
Bog nije stvorio ništa za šta On sam nema rješenje. Tako nije ni stvorio slobodnu volju ljudima, a da za nju On sam nema rješenje. Kad bi bilo drugačije, to bi značilo da je stvorenje moćnije od Stvoritelja. Evo dokaza iz Božje Riječi da Bog nije nemoćan ni pred ljudskom slobodnom voljom:

Jeremija 18,  5I dođe mi riječ Jahvina: 6»Ne mogu li i ja s vama činiti kao ovaj lončar, dome Izraelov?« – riječ je Jahvina. »Evo, kao ilovača u ruci lončarovoj, i vi ste u mojoj ruci, dome Izraelov.

Izaija 45, 9Jao onome tko raspravlja s tvorcem svojim,

a sud je među glinenim sudovima!

Kaže li glina lončaru: »Što radiš?«

ili djelo njegovo: »Kljast si!«

Izaija 45, 1212Ja sam načinio zemlju

i čovjeka na njoj stvorio;

svojim sam rukama razapeo nebesa

i zapovijedam svim vojskama njihovim.

Rimljanima 9, 15Ta Mojsiju veli: Smilovat ću se komu hoću da se smilujem; sažalit ću se nad kim hoću da se sažalim. 16Nije dakle do onoga koji hoće ni do onoga koji trči, nego do Boga koji se smiluje. 17Jer Pismo veli faraonu: Zato te upravo podigoh da na tebi pokažem svoju moć i da se razglasi ime moje po svoj zemlji. 18Tako dakle: smiluje se komu hoće, a otvrdnjuje koga hoće.

19Da, reći ćeš mi: Što se onda još tuži? Ta tko se to volji njegovoj odupro? 20Čovječe, tko si ti zapravo da se pravdaš s Bogom? Zar da djelo rekne tvorcu: »Što si me ovakvim načinio?« 21Ili zar lončar nema vlasti nad glinom da od istoga tijesta načini posudu sad časnu, sad nečasnu. 22A što ako je Bog, hoteći očitovati gnjev i obznaniti svoju moć, u silnoj strpljivosti podnosio posude gnjeva, dozrele za propast, 23da obznani bogatstvo slave svoje na posudama milosrđa, koje unaprijed pripravi za slavu, 24na nama koje pozva ne samo između Židova nego i između pogana?

Rimljanima 11,32        Jer Bog je sve zatvorio u neposlušnost da se svima smiluje.

Dakle, to je Bog SVEMOGUĆI koji je dao ljudima slobodu izbora, ali ta sloboda izbora nije i ne može biti veća od Božje moći, ljubavi i milosti.
Hvala Bogu Svemogućemu i na ovom odgovoru! Amen!

Amen!
♪♫♪♥♥♥ * ♪♫♪ D.M.+G.M.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *